Tocmai ai aflat ca o sa devii tatic pentru prima data? Cu siguranta este un motiv de bucurie si nicidecum de panica. O sa ai suficient timp sa te obisnuiesti cu idea inainte ca fetita/baietelul la creearea carora ai contribuit sa apara in viata ta.
Ca proaspat tatic vreau sa va impartasesc cateva sfaturi care m-au ajutat sa parcurg cu succes drumul dinainte de nasterea copilului dar si saptamanile ce au urmat venirii pe lume a acestuia.
In primul rand, fiti alaturi de partenera (sotie / prietena/ logodnica) pe perioada sarcinii pentru o ajuta sa treaca mai usor prin aceasta perioada sensibila din viata ei. Femeile gravide suporta in mod diferit sarcina si fluctuatia de hormoni poate genera schimbari bruste de dispozitie (veselie/proasta dispozitie), iritare nejustificata fata de prezenta partenerului sau chiar reactii mai neasteptate. Cu toate ca nu puteti intelege aceste manifestari, amintiti-va ca ele sunt trecatoare si incercati sa “suportati” astfel incat cuplul dumneavoastra sa functioneze cat mai bine. Chiar daca femeile gravide sunt irascibile si de neprevazut pe perioada sarcinii, ele apreciaza gesture simple ca un buchet de flori, masajul picioarelor sau o ceasca de ceai pe care sa nu trebuiasca sa s-o pregateasca singure. De-a lungul evolutiei sarcinii incercati sa gasiti metoda care aduce linistea si echilibrul cuplului.
Atunci cand se naste copilul, nu fiti dezamagit ca nu va indragostiti imediat de nou-nascut. Ca proaspat tatic sunteti cu siguranta in al noulea cer de fericire, dar adeseori barbatii se invinovatesc ca nu simt o legatura la fel de puternica cu copilul ca si mamicile. Acest lucru este oarecum normal pentru ca mamicile au purtat deja copilul 9 luni in pantecul lor, timp in care o puternica legatura afectiva mamica-copil a avut timp sa se formeze. Unul din cele mai bune sfaturi pentru proaspetii tatici este sa aveti rabdare.
Pentru ca ati fost “in afara” vietii lor pana la nastere, s-ar putea sa nu va simtiti inca facand parte din viata copilului. Aceasta nu este adevarat: ca tatic aveti acum aceleasi responsabilitati si griji ca si mamica. Aveti doar nevoie de timp pentru a construi acea legatura tatic-copil. Pentru aceasta, incercati (atunci cand sunteti present) sa fiti cat mai aproape de copil chiar din primele zile si sa participati alaturi de mama la cat mai multe activitati din viata acestuia. Acestea pot fi lucruri simple ca tinerea copilului in brate si leganatul acestuia, schimbatul bebelusului sau vegheatul copilului cand mama se odihneste. Participati la baia zilnica a copilului sau plimbatul acestuia pe afara. Nu va fie teama sa incercati si sa ajutati (nu este asa de greu cum poate parea la prima vedere :) ).
Ca tatic, amintiti-va tot timpul: sarcina dumneavoastra nu s-a terminat odata cu conceperea copilului. Cresterea copilului nu se face de o singura persoana. E nevoie ca ambii parinti sa se sprijine unul pe altul, sa-si acorde momente de ragaz din rutina si stresul zilnic, sa vegheze si sa se bucure impreuna de crestrea copilului.
Un tanar tatic :)
miercuri, 14 aprilie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ai mare dreptate in ceea ce spui, si eu incerc sa fac tot ce pot astfel incat sa fiu "acolo" din toate punctele de vedere. Insa uneori simt ca nu fac destul. :) Noi suntem abia in 4 luni si jumatate.
RăspundețiȘtergereArticolul este interesant. In general articolele tale sunt interesante. As dori sa-ti fac o propunere. Dar cred ca am putea discuta mai multe daca am face un schimb de email-uri.
RăspundețiȘtergereAm doar 19 ani si sunt deja tatic,si sincer va spun ca e cel mai frumos lucru din viata oricarui om atunci cand iti vezi propriul copil cand il ti in brate totul este ceva nemaipomenit......
RăspundețiȘtergere