Numeroase femei însărcinate, findu-le ruşine să se vada că au “burta mare”, se încing cu diverse centuri sau bustiere, "ca sa nu se vada “burtica”" pentru a fi cât mai cochete şi elegante; dar acest lucru este o mare greşeală.
Strângerea abdomenului, stânjeneşte foarte mult fătul în mişcările lui şi nu-i permite să traiască liber, provocându-i diverse suferinţe.
Îmbrăcămintea femeii gravide trebuie să fie cât mai lejeră. Un obicei prost este acela de a ţine ciorapiul strâns sus la coapsă cu o jartiera, acest lucru este dăunător deoarece sângele nu mai circulă liber şi acolo unde găseşte o piedică va face să se umfle venele, producând varice, aceasta cu atât mai mult, cu cât gravida este predispusă la varice.
Varicele sunt foarte periculoase, venele se umfla, se subţiază şi se pot rupe, dând naştere la hemoragii fie sub piele, fie în exterior, ducând la anemierea gravidei şi putând provoca unele infecţii.
Încălţămintea gravidei trebuie să fie cât mai comodă, dându-i posibilitatea să calce normal, corpul păstrând poziţia lui naturală. Este indicat ca, pe perioada sarcinii, să nu poarte tocuri înalte (cele mai bune sunt tocurile de 3-4 cm, daca trebuie neaparat purtate). Încălţămintea nu trebuie să fie strâmtă, penru ca piciorul să stea lejer, de asemenea gravida nu trebuie să mearga desculţă, fiindcă se poate răni, ceea ce poate fi un nou prilej de infecţie.
Vestimentatia gravidei trebuie sa fie adecvata fiecarui anotimp:
- vara să poarte o îmbrăcăminte uşoară, folosindu-se o haine largi si subţiri, preferabil din bumbac care să absoarbă sudoarea;
- iarna îmbrăcămintea să fie cât mai călduroasă, să nu lipsească flanela de lână, iar ciorapii să fie cât mai călduroşi.
Îmbracamintea gravidei poate fi elegantă şi purtată cu gust, dar trebuie să ţină cont şi de normele igienice expuse mai sus, pentru a asigura sănătatea mamei şi a copilului.
Autor: Ionica L.
luni, 15 februarie 2010
Abonați-vă la:
Postări (Atom)