duminică, 14 februarie 2010

Complicatii in sarcina

Cele mai frecvente complicatii in sarcina sunt:
  • varsaturile
  • albumina in urina
  • umflarea picioarelor
  • hemoragia
  • pierderea apei.
  1. Varsaturile
    Varsaturile sunt socotite ca un semn obisnuit de sarcina, dar daca dureaza mult si sunt abundente pot sa dea un curs foarte grav sarcinii. La inceputul aparitiei varsaturilor, gravida nu trebuie sa se alarmeze, dar nici sa la priveasca cu nepasare.
    Femeia insarcinata va cauta sa manance mai usor, sa consume mai multe legume, fainoase si mai ales lapte (putand sa bea 1.5-2 litri de lapte pe zi), sa evite grasimile si “mirosurile”. Daca varsaturile se intetesc, trebuie sa consulte medicul de familie sau medicul ginecolog.

  2.  
  3. Albumina in urina
    Femeia insarcinata nu poate sa aiba albumina in urina. Prezenta acesteia ne arata ca poate incepe o boala grava si anume “eclampsia convulsiva”. Aceasta albuminurie se observa mai ales la femeile care nu a respectat regimul, care au racit sau care sunt constipate. Astfel, este necesar sa facem de cateva ori examen sumar de urina si urocultura in decursul sarcinii (nu doar in primul si ultimul trimestru). Cand s-a constatat prezenta albuminuriei, femeia se va aseza la pat, la caldura si va urma un regin fara sare, numai cu lapte, conform indicatiilor medicului.

  4.  
  5. Umflarea picioarelor (edemul)
    Se observa adesea la femelile insarcinate, mai ales in ultimele luni si la acelea care nu au respectat regulile de igiena, au mancat mult mancaruri sarate si care nu au consultat medicul in timpul sarcinii.

  6.  
  7. Hemoragia (pierderea de sange)
    Cea mai mica pierdere de sange prin vagin in timpul sarcinii nu este un semn bun si de aceea trebuie luate toate masurile ca hemoragia sa nu contine, deci: anuntam medicul la orice ora din zi sau din noapte.
    Pana la aparitia medicului, femeia va trebui sa stea in repaus complet, culcata.
    Daca pierderea de sange este mare, se vor scoate toate pernele de sub cap (sa nu stea cu capul mai sus decat corpul,va bea ceaiuri calde si nu trebuie sa se fereasca sau sa-i fie rusine sa cheme medicul.
    Daca hemoragia nu este oprita la timp poate duce la moarte. Cauza acestor hemoragii poate fi:
    - contactul sexual(cateodata);
    - unele imbolnaviri ale uterului, care provoaca, atunci cand sarcina este mica
    avorturi, iar cand sarcina este mare, o nastere inainte de termen. Avortul insotit de
    hemoragie apare datorita sifilisului care nu a fost tratat la vreme, sau a altor boli.
    Uneori hemoragiile apar cand placenta este prinsa de uter foarte jos, aproape de gatul lui, astfel incat hemoragia este foarte mare si medicul trebuie chemat de urgenta.

  8.  
  9. Pierderea apei
    Fatul sta in uter intr-un invelis ca intr-un “ou” si pluteste intr-un lichid (lichidul amiotic).
    In momentul nasterii, oul se deschide inspre gatul mitrei, lasand sa se scurga apa, dupa care se produce nasterea. Daca lichidul se scurge inainte ca femeia sa aiba durerile nasterii, exista riscul sa se produca o infectie, aparand febra si frisoanele, iar fatul va suferi mult.
    Pierderea lichidului inainte de nastere, se intampla cand femeia – in ultimele 6-7 saptamani- a umblat mult, a depus efort fizic, a cazut sau a sarit. Catre sfarsitul sarcinii, una dintre principalele cauze este si contactul sexual. Cand se intampla acest lucru, gravida trebuie sa anunte imediat medicul.


Autor: Ionica L.

2 comentarii:

  1. din fericire, nu a fost cazul si sper sa nu avem parte de asa ceva nici pe viitor

    RăspundețiȘtergere
  2. eu am avut cateva complicatii insa nu a fost grav si am avut un medic foarte bun caruia ii sunt recunoscatoare pentru tot

    RăspundețiȘtergere

/* Google Analytics ----------------------------------------------- */