luni, 1 februarie 2010

Alimentatia femeii insarcinate

O femeie însărciantă sănătoasă poate să mănânce aproape orice, dar fără să facă abuz, nu va consuma băuturi alcoolice şi va evita alimentele prea piperate, sărate sau bogate in grasimi.
Alimentele ingerate (înghiţite) trebuie bine mestecate, ceea ce nu se poate întâmpla dacă viitoarea mama are dinţii cariaţi, astfel încât va trebui să consulte dentistul pentru tratament, iar dinţii care nu pot fi trataţi sunt scoşi. Extragerea dinţilor nu primejduieşte sarcina; dimpotrivă, o măsea cariată poate fi cauza unei infecţii grave la naştere.
Gravida nu va mânca mult deodată, ci de mai multe ori pe zi, câte puţin şi fără grabă. Alimentaţia ei trebuie sa fie bogată în: lapte, unt, iaurt, ouă, peşte, legume şi fructe proaspete, putină carne de pasăre şi vită. Se vor evita sosurile, dulciurile şi băuturile spirtoase/ carbogazoase.
După masa, gravida trebuie să se odihneasca cel puţin o oră, timp în care se face digestia alimentelor ingerate. Masa de seară trebuie sa fie redusă.
Uneori gravida constată că este constipată. Daca acest lucru persistă mai multă vreme, gravida va aduce la cunoştiinţa medicului de familie sau a medicului ginecolog care o îngrijeşte pentru a i se da un laxativ sau un purgativ uşor, astfel încat gravida să aibă scaun zilnic. Constipaţia poate provoca o intoxicaţie a organismului provoacand suferinta copilului. De foarte multe ori constipaţia poate duce la aparitia hemoroizilor, motiv pentru care sunt indicate băi călduţe de şezut şi comprese cu apă călduţă la şezut, iar dacă hemoroizii nu se vindecă este necesar să cereti ajutorul medicului.
Este indicat ca pe perioada sarcinii, viitoarea mama sa ia in greutate, in decursul celor 9 luni de sarcina, 8 kg - 12 kg, în raport cu talia ei.
Kilogramele luate in plus duc la obosirea inimii, îngreunează respiraţia, stânjenesc buna desfăşurare a naşterii. Uneori, în primele 4 luni de sarcină, pofta de mâncare este scăzută, sau gravida nu poate să mănânce decât anumite mâncăruri (sărături, acrituri, piperături), sau are vărsaturi.
Pe lângă alimentaţia obişnuită, gravida este bine să ia din când în când anumite medicamente necesare creşterii fătului, ca de pildă vitamine şi calciu, dar numai la indicaţia medicului. Vitaminele de bază sunt A, B, C, D, E, K, P, Fe, care se găsesc şi în alimente (de provenienţă animală sau vegetală), dar care prin fierbere sunt parţial distruse.
Lipsa de viatmine este uneori cauza unor tulburări ca: dureri de spate, dureri de picioare, exfolieri ale pielii, oboseală. Aceste tulburări dispar în urma unei alimentaţii bogate in vitamine (lapte, unt, brânză, fructe, peşte şi legume proaspete).
In functie de "poftele" si "inspiratia" fiecareia puteti "inventa" diverse retete culinare bogate in vitamine si proteine necesare dezvoltarii copilului, dar care sa-i usureze mamei cele noua luni de sarcina.
Succes!!!

Un comentariu:

/* Google Analytics ----------------------------------------------- */