Pe langa trusoul necesar la nastere, o alta “cumparatura” utila este patutul bebelusului.
Fiecare copil trebuie sa aiba patul lui. Este neigienic si periculos ca acesta sa doarma in patul parintilor sau cu fratii mai mari (desi acest lucru se intampla destul de des).
Tinand cont de varietatea modelelor de patuturi disponibile pe piata, achizitionarea acestuia poate fi considerata o adevarata provocare. Pentru a va usura cautarea, stabiliti un interval de pret in care doriti sa va incadrati si decideti care dintre caracteristicile patului sunt cele mai importante pentru copilul dumneavoastra. Dar, inainte de a stabili suma trebuie sa va ganditi ca bebelusul va petrece cea mai mare parte a timpului in acest patut, deci el trebuie sa fie cat mai confortabil si de preferinta ajustabil diferitelor etape de crestere prin are trece copilul. Asadar nu trebuie sa fiti “zgarciti”! Puteti investi mai multi bani la inceput si luati un patut care se transforma si poate fi folosit o perioada mai lunga de timp (5-6 ani) sau luati unul mai ieftin si-l folositi 2-3 ani. Indiferent de suma investita, iata cateva detalii de care trebuie sa tineti cont cand cautati un patut nou sau folosit:
• Normele de siguranta in vigoare :
Pentru asamblare urmati intocmai instructiunile stipulate de producator.
Spatiul dintre bare sa nu fie mai mare de 5 cm;
Barele sunt bine fixate, nu sunt rupte si nu au aschii;
Verificati ca patutul sa nu aibe margini ascutite sau zimtate
Salteaua trebuie sa fie rigida si sa se potriveasca perfect in cadrul patului (sa nu fie mai mult de 2 cm intre marginea saltelei si laturile patulului)
Fixati bine suportul saltelei in partea din fata si cea din spate a patulului;
Evitati patuturile pliante a caror salteaua este sustinuta cu ajutorul unor benzi de vinil sau plastic care se pot uza, curba sau rupe!
• Somiera si grilaj reglabil – permite montarea saltelei si fixarea grilajului in functie de inaltimea mamei si varsta copilului. Sunt suficiente si doua nivele de montare a saltelei, dar patuturile cu 3 nivele sunt si mai bune.
• Parti laterale fixe sau mobile?
Foarte utile si des folosite sunt partile laterale mobile. Patuturile de bebelusi pot fi fixe sau cu una sau ambele laturi mobile.Patuturile cu laturi fixe sunt comode pentru parintii inalti sau daca patutul va fi utilizat doar ocazional. In majoritatea cazurilor este util ca macar una dintre laturi sa culiseze, astfel incat bebelusul sa poata fi ridicat sau pus in patut cu usurinta. Cand sunt lasate jos, partile laterale trebuie sa fie cu cel putin 22 cm deasupra saltelei, iar cand sunt ridicate ar trebui sa fie la cel putin 65 cm deasupra saltelei.
• Patut de lemn sau pliant?
Patul din lemn este mai potrivit pentru casa, in timp ce patutul pliant are avantajul de a fi usor de depozitat/transportat. Pentru a putea fi folosite si dupa 6 luni, patuturile pliante necesita o saltea in plus, la ultimul nivel de jos. Patuturile din lemn sunt mai comode si adaptabile varstei copilului si daca nu aveti foarte mult spatiu puteti alege un patut cu 1-2 sertare de depozitare la subsol. In mod ideal se pot folosi cu succes ambele variante - patul de lemn pentru somnul normal, iar patutul pliant pentru voiaj sau pe post de tarc.
Pagini similare: Patuturi on-line
marți, 12 ianuarie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
cel mai bunn e patutul din lemn!
RăspundețiȘtergereEste foarte important sa analizati si oferte "la mana a doua" de la prieteni si familie.In aceasta situatie patutul trebuie refinisat. Pentru siguranta vopsiti cu emailuri omologate!
RăspundețiȘtergereSustin patutul de lemn. E foarte comod (pt. copil), stabil si poate fi folosit mai mult timp (2-3 ani cele de 120/60 si pana pe la 5 ani cele de 140/70). De asemenea, este mult mai usor de curatat decat cel din material textil.
RăspundețiȘtergere